Koronasta on kirjoitettu jo niin paljon, että ainakin allekirjoittaneen sietokyky alkaa olla täynnä. Lehdet, sosiaalinen media ja naapureiden puheet pursuavat koronaa, mikä on tietenkin ymmärrettävää. Itse olen kuitenkin jo tovi sitten kyllästynyt miettimään sitä, mikä on juuri nyt ajankohtaisinta tässä kaikessa. Rajoituksia ja valtiovallan ohjeita seuraan tietenkin aktiivisesti. 

Taiteilijoiden työhön en sen sijaan ole kyllästynyt, päinvastoin. Tämä kriisi on osoittanut monin tavoin sen, kuinka haavoittuvassa asemassa pienet kulttuurialan toimijat ovat ja kuinka taiteella on tällaisessakin kriisissä korvaamaton paikkansa. Moni taiteilija jäi tänä keväänä kuitenkin yksin ja ilman töitä. Se jos mikä lisää näköalattomuutta. 

Koska me pragmalaiset olemme onnekkaassa asemassa ja saamme nauttia vielä hetken opetus- ja kulttuuriministeriön meille myöntämästä kehittämisavustuksesta, päätimme että on vähintääkin kohtuullista yrittää tehdä oma osamme kulttuurialan ahdingon helpottamiseksi ja kehittää uusia, kevyempiä toimintamalleja varsinaisen toimintamme rinnalle. Huhtikuun alussa päätimmekin pistää pystyyn maksuttoman, kaikille tanssi- ja sirkustaiteilijoille suunnatun Tuottajaklinikan.

Pragman Tuottajaklinikka on tarjonnut huhtikuun ajan 45 minuutin pituisia maksuttomia tapaamisaikoja kaikille tanssi- ja sirkustoimijoille. Tavoitteemme on ollut tukea taiteilijoita siinä, missä he itse kaikkein eniten kokevat tarvitsevansa tällä hetkellä apua. Tähän päivään menessä olemme sparranneet kahtatoista eri taiteilijaa apuraha-, myynti- ja viestintäasioissa. Yli kolmasosassa näistä tapaamisista on keskitytty koronatukien hakemiseen. Tuottajaklinikan lisäksi olemme myös tukeneet omia asiakkaitamme tässä maailmanlaajuisessa kriisissä parhaamme mukaan ja sopeuttaneet toimintaamme niin, että se palvelee heitä parhaalla mahdollisella tavalla juuri nyt. 

Tuottajaklinikan tapaamisissa on käynyt myös selväksi se, kuinka paljon korona ja tämä vallitseva tilanne taiteilijoita ahdistaa. Hakemukset ovat kiireen takia olleet vielä alkutekijöissä ja taiteilijoiden on ollut vaikea hahmottaa sitä, mitä apurahan myöntäjä todellisuudessa haluaa kuulla tai lukea. Mikä on toki ymmärrettävää, koska haut on pistetty pystyyn ennätysajassa. Olemme pohtineet tapaamisissa yhdessä sitä, kuinka omaa työtä olisi hyvä sanoittaa ja kuinka keskittyä olennaiseen. Ja ennen kaikkea sitä, kuinka tiivistää se kaikkein tärkein hakemuksesta yhteen tiiviiseen kappaleeseen. 

Apurahahakujen lisäksi on puhuttu kotimaisesta ja kansainvälisestä esitysmyynnistä sekä siitä, kuinka omasta työstä kannattaa viestiä eri kohderyhmille. Ahdistuksen lisäksi, Tuottajaklinikkamme taiteilijat ovat katsoneet kuitenkin myös rohkeasti tulevaisuuteen ja tekevät jo suunnitelmia siiheksi, kun tämä kaikki on vihdoin ohi. Myös uusille oivalluksille on tässä hetkessä syntynyt tilaa. Tämä on ollut ilo huomata. Se valaa uskoa siihen, että me todella selviämme tästä yhdessä. Toinen toistamme tukien. 

Meille pragmalaisille Tuottajaklinikka on ollut myös oiva opin paikka. Olemme saaneet reflektoida omia ajattelu- ja toimintamallejamme sekä sitä, miten sanoittaa mahdollisimman selkeästi näitä meille “itsestäänselviä” asioita. Olemme myös päässeet laajentamaan ymmärrystämme suomalaisesta sirkus- ja tanssikentästä. Hieman yllättäenkin valtaosa Tuottajaklinikalle osallistuneista taiteilijoista asuu ja toimii aivan muualla kuin pääkaupunkiseudulla. On ollut ilahduttavaa saada kurkata tämän oman pääkaupunkiseudun muotoisen kuplamme ulkopuolelle ja todeta, että ei liene sattumankauppaa että avuntarvitsijoita on eniten juuri Uudenmaan ulkopuolella. 

Sekä oman kokemuksemme, että saamamme palautteen mukaan Tuottajaklinikka on yksi kurjasta maailman tilanteesta pinnalle puskeneista hyvistä asioista. Siksi päätimmekin jatkaa vielä toukokuun ajan! Jos korona pisti suunnitelmat uusiksi ja olet hukassa kaikkien uusien apurahojen sekä tuotanto- ja viestintäsuunnitelmien kanssa, ota yhteyttä. Olemme täällä edelleen sinua ja teitä varten. 

Nyt haluan toivottaa hyvää vappua! Hukuttakaa katseenne siman rusinoiden hiljaiseen völlymiseen ja muistakaa rentoutua. Ehkä jo hetken päästä tämä kaikki on vain ikävä muisto, josta kuitenkin käteen jää myös liuta hyviä (taide)asioita. 

Sanja Kulomaa
Tuottaja
sanja@pragmahelsinki.fi